Oefeningen

Regelmatig plaats ik op deze pagina oefeningen.

Fris aan de mail

coaching-focusDe 80-20 regel

 

De Italiaanse econoom Vilfredo Pareto (1848 – 1923) concludeerde dat er een onevenredige verhouding is tussen inspanning en resultaat. Hij stelde dat 20% van je inspanning verantwoordelijk is voor 80% van het resultaat, Bedenk maar: gebruik je al je bezittingen non-stop? Je gebruikt het een meer dan het ander.

 

Trek deze regel eens door.

Zijn alle mails in je inbox even belangrijk? Zoek dus op wat die belangrijke 20% is, dan kun je daar concreter op focussen. Dat levert tijd en rust op.

Dit sluit ook aan bij het inzicht dat e-mailen heel veel energie kost. Je leest een rij berichten, je moet beslissen welke direct actie behoeft en welke wel even kan wachten. Sommige berichten vragen om een onderbouwd antwoord. Sommige berichten zijn spam. Jouw brein draait overuren.

Zorg dus dat je jouw e-mail niet constant checkt, want daar word je doodmoe van en je reageert niet meer adequaat. Kijk op gezette tijden in je mail, reserveer hier dan ook tijd voor. Zorg dat je nog een beetje fris bent, dus niet na een lange vergadering. Dan kun je beter eerst even ontspannen, voordat je verder gaat.

Oefening: De bus

Onze vele vaardigheden en kwaliteiten zijn voor anderen niet altijd te zien. Afhankelijk van waar je bent en van je gemoedstoestand komen onderdelen van je persoonlijkheid meer of minder aan bod.

Welke kanten van jezelf komen op dit moment het meest naar voren? Welke minder?

Maak een tekening van een bus. Maak de tekening zo groot dat je erin kunt schrijven. Gebruik kleuren, teken een stuur, stoelen, deuren. Maak er iets moois van.

 1. Wie zit er bij jou aan het stuur?
 2. Wie zitten er nog meer in jouw bus?
 3. Wie zou je meer naar voren willen halen?
 4. Wie mag achterin gaan zitten?
 5. Moet er iemand uitstappen?


Lees meer…

Oefening: Breng je netwerk in beeld

Wie ken je?

Netwerken is een manier om met mensen in contact te komen die jou op weg kunnen helpen naar bijvoorbeeld een nieuwe baan. Met de sociale media heb je al gauw een flink netwerk. Maar heb je ook een idee wie je kent?

Doel van deze oefening is dat je een beeld krijgt van wie je kent.

 • Zorg dat je een verzameling gekleurde post-its hebt.
 • Gebruik een grote tafel of een flipover.
 • Zet in het midden IK,
 • Plak daarom heen post-its met de namen van mensen die je goed kent: familie, vrienden, buren.
 • Plak daarom heen een ring in een andere kleur van mensen die je kent via werk, studie, sportschool
 • Maak een buitenring van mensen die je vaag kent, graag zou willen spreken.
  Lees meer…