Geen categorie

i-Score

coaching kluwen

Bijna een jaar geleden analyseerde ik met Thomas Westendorp voor de vereniging i&i hun onderzoek i-score. Dit onderzoek naar de mate van integratie van ict in het onderwijs leverde jammer genoeg geen hemelbestormende inzichten.  Daarvoor waren er te weinig data, maar het leverde een aardig inzicht in de nog maar korte geschiedenis van ict in het onderwijs. Eindrapport i-score def

Voor www.kwaliteitscholen.nl ga ik de data analyseren en evalueren van twee van hun onderzoeken: De schoolindex Leerlingtevredenheid Brugklas en de Competentie Waardering Docent, beide ingevuld door leerlingen. Scholen maken gebruik van deze vragenlijsten om heel globaal gezegd hun kwaliteit te onderzoeken. Met behulp van Thomas Westendorp, een echte statistiek wizard, ga ik onderzoeken of er voorspellers zitten in deze onderzoeken. In het ene geval kijken we naar Wat maakt een goede les? In het andere geval kijken we naar voorspellers zijn voor het ervaren van pesten.

foto i&i

De conferentie van i&i, de 23e alweer,  vond dit jaar plaats in Mediaplaza in Utrecht.  Een prachtige locatie en zo bleek, een prachtig programma.

 

Het bestuur van i&i is erin geslaagd een programma samen te stellen, waaruit blijkt dat ze hun rol als vereniging voor informaticadocenten serieus oppakken. Daarnaast was er een ruime keus uit onderwerpen over ict in de dagelijkse praktijk.

 

 

De keynotes mochten er wezen. Bas Haring opende de dag en Tom van ’t Hek sloot af.  Beiden gingen in op het belang van onderwijs en ict. Elk vanuit hun eigen achtergrond uiteraard. Tijdens het Diner Pensant sprak Nalden, de oprichter van Wetransfer. Wanneer je op twitter kijkt bij #ieni kun je goed volgen welke onderwerpen deze heren aan de orde stelde.

Bas deelde zijn reflecties over informatica en de rol van ict in het onderwijs. Reflecteren is namelijk wat een filosoof doet, vandaar. Hij ondersteunde zijn verhaal met erg leuke filmpjes van http://www.wisebits-academy.nl/   Zijn meest opruiende observatie was: als je de relevante losse fragmenten over leerlingen uitstort, dat waarschijnlijk genoeg is. En dat kan met behulp van ict.

Tom sprak uit het hoofd en zonder plaatjes over hetzelfde onderwerp. Hoewel hij geen ‘verstand’ heeft van onderwijs, houdt hij wel van de mensen die er werken. Net als in de zorg, waar hij als huisarts begon, delen de mensen de passie voor hun werk. Zijn verhaal lardeerde hij met anekdotes en observaties.

Hij sloot af met de succesformule van het hockeyteam:  resultaat =  talent maal energie gedeeld door ego

Waarbij hij aantekende dat een ego van 1 een team veroorzaakt van trotse professionals die weet waar ie goed in is en dus ook weet waar ie niet zo goed in is.


Lees meer…

Wees voorzichtig met de grapefruit

Vrijdag 13 september spreekt Ron Mathijssen zijn oratie uit aan het Rotterdamse Erasmus MC. Hij wordt daar hoogleraar oncologische farmacotherapie. Hij doet onderzoek naar de invloed van de persoonlijke kenmerken van patiënten op de behandeling. Hij houdt zich –zeg maar- bezig met behandeling-op-maat voor kankerpatiënten.

zes factorenWat je eet, of je rookt, wanneer je jouw medicijnen inneemt zijn factoren die invloed hebben op de werking van de medicijnen. Andere medicijnen, ook alternatieve middelen, kunnen een versnellende of vertragende invloed hebben. En sommige genetische mutaties kunnen het effect van bepaalde medicijnen verminderen.  Lees verder in de Volkskrant

Aan het werk na kanker

 

 

model

 

 

Waar loop ik tegenaan als ik, nadat ik kanker heb gehad, weer aan het werk wil. Over dit onderwerp ging het op maandag 3 juni bij het programma Lunch! op Radio 1. Jurgen van den Berg interviewde Ragna van Hummel, oprichter en directeur van Re-turn | Werkkracht na kanker.

 

http://lunch.ncrv.nl/ncrvgemist/3-6-2013/lunch-0

 

Re-turn is gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die na kanker terug willen naar hun oude baan of die op zoek moeten of zijn naar een nieuwe baan.  Ik werk alweer drie jaar met veel plezier voor Re-turn.

 

Ict als kans bij krimp

stenenVandaag was er in Agelo (in Twente) een bijeenkomst over het behoud van kleine scholen. #behoudkleinescholen.

Een van de twitteraars vatte de oplossing het kort en krachtig samen: Samenwerken, lean en mean organiseren en optimaal gebruik maken van ict.

Op de bijeenkomst die Jan Lepeltak organiseerde 23 maart over Small schools big ideas presenteerde Kennisnet een interessant rapport over de mogelijkheden van ict bij krimp. In het rapport Ict als kans bij krimp wordt de casus van Onderwijsgroep Fier uitgewerkt op het thema effectief klassenmanagement.

De stapsgewijze aanpak biedt een mooi model voor als je zelf aan de slag wilt.


Lees meer…

Oefening: De bus

Onze vele vaardigheden en kwaliteiten zijn voor anderen niet altijd te zien. Afhankelijk van waar je bent en van je gemoedstoestand komen onderdelen van je persoonlijkheid meer of minder aan bod.

Welke kanten van jezelf komen op dit moment het meest naar voren? Welke minder?

Maak een tekening van een bus. Maak de tekening zo groot dat je erin kunt schrijven. Gebruik kleuren, teken een stuur, stoelen, deuren. Maak er iets moois van.

  1. Wie zit er bij jou aan het stuur?
  2. Wie zitten er nog meer in jouw bus?
  3. Wie zou je meer naar voren willen halen?
  4. Wie mag achterin gaan zitten?
  5. Moet er iemand uitstappen?


Lees meer…