Coaching

gelukkig nieuwjaar?

trap van weerstand

 

Ben je het nieuwe jaar begonnen met goede voornemens? Op de sportschool loopt het nog vol met mensen vol van goede voornemens. Over een maand is alles weer rustig en hebben we in de groepslessen gewoon weer plek. Cynisch? Wel een beetje, maar ook ingegeven door mijn eigen getob met voornemens.

Dus dit jaar ben ik maar eens begonnen met geen goede voornemens. Hoewel dat is natuurlijk ook weer een voornemen. Maar alle leuke, saaie, wetenschappelijke stukken vertellen dat veranderen heel moeilijk is. Want een goed voornemen is dat je dus iets verandert in je eigen gedrag. Als je naar dit plaatje van de trap kijkt, zie je welke stappen je nog moet nemen.

 

Maar goed, genoeg gezeurd, want er gebeuren genoeg ‘leuke’ dingen.

ict professionaliseert

Zo organiseert ICT-Noord haar eerste conferentie ICT Professionaliseert. Dit samenwerkingsverband bestaat al sinds het eind van de vorige eeuw, toen de rectoren van een grote groep scholen besloten dat ze op ict gebied wilden gaan samenwerking. Hun inschatting dat je met samenwerking verder komt, was een goede. Het thema van  ICT Professionaliseert is uiteraard: professionalisering. Overdag zijn er workshops en masterclasses voor docenten, ict-coördinatoren en systeembeheerders. ’s Avonds is er een programma voor schoolleiders. De dag wordt verbonden met de avond door Wilco van Rooijen, beroepsavonturier. Zijn “Samen naar de top” vertelt over hoe je alleen maar de top van de berg kunt bereiken door samenwerking.  Voor meer informatie kijk bij www.ict-noord.nl

logo_return_092012

Gisteren ging het programma van Jacobine Geel over de rol van de bedrijfsarts en de werkgever bij verzuim. Zij interviewde de kersverse voorzitter van het CNV Maurice Limmen. Bij dit onderwerp was een reportage gemaakt van Ragna van Hummel, de oprichter van Return. Je kunt hier de uitzending bekijken. www.tvblik.nl/schepper-co/aan-tafel-28

 

 

 

 

Vermoeidheid na kanker

coaching kluwenVia Bureau Return | Werkracht bij kanker kreeg ik de link naar dit zeer informatieve, maar ook leuke filmpje over vermoeidheid bij kanker.

 

 

je moet even door de reclame heen, http://youtu.be/YTFPMYGe86s maar dan begint het verhaal van Docter Evans.

Slim leren is de sleutel

sleutel tot succes

 

 

Hoe is het met het informele leren gesteld in organisaties die Het Nieuwe Werken als model hanteren?

Timo de Blok heeft in opdracht van Boertien zijn afstudeeronderzoek gedaan naar het belang van het leren op de werkvloer, ook wel informeel leren.

Wat blijkt:hoe meer Het Nieuwe Werken principe wordt gehanteerd, hoe meer er informeel geleerd wordt. Daarbij blijkt dat er ook grotere betrokkenheid bij het bedrijf ontstaat. Voorwaarde is dan wel het gebruik van online tools als webinars, online samenwerkingsplatforms, maar ook What’s App werkt mee.

Lees meer op de site van Boertiengroep

 

Fris aan de mail

coaching-focusDe 80-20 regel

 

De Italiaanse econoom Vilfredo Pareto (1848 – 1923) concludeerde dat er een onevenredige verhouding is tussen inspanning en resultaat. Hij stelde dat 20% van je inspanning verantwoordelijk is voor 80% van het resultaat, Bedenk maar: gebruik je al je bezittingen non-stop? Je gebruikt het een meer dan het ander.

 

Trek deze regel eens door.

Zijn alle mails in je inbox even belangrijk? Zoek dus op wat die belangrijke 20% is, dan kun je daar concreter op focussen. Dat levert tijd en rust op.

Dit sluit ook aan bij het inzicht dat e-mailen heel veel energie kost. Je leest een rij berichten, je moet beslissen welke direct actie behoeft en welke wel even kan wachten. Sommige berichten vragen om een onderbouwd antwoord. Sommige berichten zijn spam. Jouw brein draait overuren.

Zorg dus dat je jouw e-mail niet constant checkt, want daar word je doodmoe van en je reageert niet meer adequaat. Kijk op gezette tijden in je mail, reserveer hier dan ook tijd voor. Zorg dat je nog een beetje fris bent, dus niet na een lange vergadering. Dan kun je beter eerst even ontspannen, voordat je verder gaat.

Oefening: De bus

Onze vele vaardigheden en kwaliteiten zijn voor anderen niet altijd te zien. Afhankelijk van waar je bent en van je gemoedstoestand komen onderdelen van je persoonlijkheid meer of minder aan bod.

Welke kanten van jezelf komen op dit moment het meest naar voren? Welke minder?

Maak een tekening van een bus. Maak de tekening zo groot dat je erin kunt schrijven. Gebruik kleuren, teken een stuur, stoelen, deuren. Maak er iets moois van.

  1. Wie zit er bij jou aan het stuur?
  2. Wie zitten er nog meer in jouw bus?
  3. Wie zou je meer naar voren willen halen?
  4. Wie mag achterin gaan zitten?
  5. Moet er iemand uitstappen?


Lees meer…

Oefening: Breng je netwerk in beeld

Wie ken je?

Netwerken is een manier om met mensen in contact te komen die jou op weg kunnen helpen naar bijvoorbeeld een nieuwe baan. Met de sociale media heb je al gauw een flink netwerk. Maar heb je ook een idee wie je kent?

Doel van deze oefening is dat je een beeld krijgt van wie je kent.

  • Zorg dat je een verzameling gekleurde post-its hebt.
  • Gebruik een grote tafel of een flipover.
  • Zet in het midden IK,
  • Plak daarom heen post-its met de namen van mensen die je goed kent: familie, vrienden, buren.
  • Plak daarom heen een ring in een andere kleur van mensen die je kent via werk, studie, sportschool
  • Maak een buitenring van mensen die je vaag kent, graag zou willen spreken.
    Lees meer…